U Rumi niče fabrika delova za Ford

FORD DELOVI

FORD DELOVI

Opština Ruma i engleska firma „Albon“ potpisali su ugovor vredan 40 miliona evra za serijsku proizvodnju klipnjača za motore za „Ford“.

Prema rečima direktora engleske firme u Srbiji Ismeta Grebovića realizacija ovog projekta počinje 1. januara sledeće godine.

U izgradnju “Albonovog” pogona u Rumi biće uloženo oko 8,5 miliona evra, a radovi će teći u dve faze. U prvoj će na oko 2,5 hektara biti izgrađena proizvodna hala od oko 10.000 kvadrata, koja treba da bude završena do kraja ove godine i u kojoj će, do početka naredne godine, biti zaposleno oko 200 radnika.

U industrijskoj zoni, inače potpuno infrastrukturno opremljenoj, osim “Albona”, svoje mesto će tu naći i novi pogoni firmi “Adrijana” iz Sombora i “Insert” iz Novog Beograda. U naredne četiri godine, dolaskom ova tri nova investitora, opštinski budžet će prihodovati oko 1,9 milion evra, opština nema nikakvih ulaganja jer je ova zona potpuno infrastrukturno opremljena, a u roku od nepune tri godine će prihodi biti veći nego što bi bila naknada za zemljište.

„Verujemo da ćemo i u Rumi pronaći bar pođednako kvalitetne radnike kao što su u fabrici u Šimanovcima, koja radi od 2006. godine. Za izgradnju pogona u Rumi smo se odlučili jer smo, analizirajući sve parametre, osim dobrog geografskog položaja, uvideli i da ima veliki broj nezaposlenih“ , kaže Grebović.

Inače, predsednik opštine Ruma Goran Vuković i direktor engleske firme “Albon” u Srbiji Ismet Grebović potpisali su ugovor kojim je ova firma besplatno dobila gotovo pet hektara zemljišta u rumskoj Zapadnoj industrijskoj zoni.

Ustupanjem zemljišta investitorima bez nadoknade rumska opština ne gubi ništa jer je njegov vlasnik Republika Srbija i sav prihod od prodaje bi išao u republički, a ne u opštinski budžet.

„Opština Ruma ima oko 300 hektara zemlje, infrastrukturno potpuno opremljene, koja čini industrijske zone“ , kaže Goran Vuković.

„Prethodnih godina smo radili na osposobljavanju administracije da može brzo i lako da odgovori na sve zahteve budućih investitora i u tome smo uspeli, a verujemo da će se naši novi investitori vrlo brzo u to i uveriti. “Albon” je imao interesovanje da gradi u Rumi pre šest godina, ali pošto nisu naišli na razumevanje tadašnjeg opštinskog rukovodstva, otišli su u Šimanovce gde danas imaju pogon. Verujem da će ovim potezom sve biti ispravljeno“ , dodaje Vuković.

Izvor: Dnevnik

About Fordlover