TEST Novi Ford Mondeo

Iako je kao prototip prikazan još pre dve godine, početak proizvodnje najnovijeg Mondea je odlagan zbog preseljenja pogona iz fabrike u Belgiji u novu fabriku u Španiji. Izazov pred konstruktorima […]

Iako je kao prototip prikazan još pre dve godine, početak proizvodnje najnovijeg Mondea je odlagan zbog preseljenja pogona iz fabrike u Belgiji u novu fabriku u Španiji.

Izazov pred konstruktorima je bio veliki, s obzirom na pritisak nemačkih brendova na srednju klasu automobila u kojoj su standardi u pogledu kvaliteta i završne obrade sve veći i veći.

Koliko je taj pritisak veliki, svedoči i povlačenje čuvenih japanskih brendova Honde i Toyote iz D segmenta u Evropi.

Tu se otvara više prostora za Ford Mondeo ali su povećani i zahtevi koje mora da ispuni.

Na parkingu aerodroma u Malagi dočekale su nas dve grupe Mondea.

Bordo metalik automobili u hečbek varijanti su bili dizelaši sa najjačom verzijom motora od 180 “konja” a plavi metalik su bili karavani sa najjačim turbo-benzincem od 240 konjskih snaga.

Sudeći po ukusu našeg tržišta, odabrali smo dizelaša.

Iako na fotografijama auto deluje zaista atraktivno, uživo je još lepši.

Dizajn potiče od koncepta Evos koji je 2011. godine prikazan na Salonu automobila u Frankfurtu.

U međuvremenu, od njega su nastali Ford Mustang i Mondeo, koji se na američkom tržištu u praktično neizmenjenom obliku od 2013. prodaje pod nazivom Ford Fusion.I zaista, prednji deo sa dugom haubom i tankim farovima u LED tehnologiji veoma podseća na Mustanga.

Zadnji deo je već prepoznatljiviji i asocira na prethodnu generaciju ali sa ulepšanim svetlosnim grupama. Kod limuzine i hečbeka su postavljene LED trake a kod karavana su to tačkasti LED elementi.
Naravno, na raspolaganju su nam bile verzije sa maksimalnom opremom.Vrata prtljažnika se otvaraju preko daljinskog upravljača, ili klasično, a sve uz pomoć elektromotora. Na struju se i zatvaraju.

Ford je napravio pravu malu izložbu različitih varijanti materijala u enterijeru. Bež, sivo, crno, a koža može da bude glatka, perforisana ili Alcantara.Još u avionu kojim smo od Beča putovali čarter letom do Malage, ljubazni domaćini su nam podelili “ajpede” na kojima smo mogli da se upoznamo sa glavnim novitetima i sistemima na Mondeu.

Tako pripremljeni sedamo u auto i odmah aktiviramo detalj koji nam se najviše dopao – masažu u sedištima koja funkcioniše u naslonu ali i u delu na kom se sedi.
Prvi put u klasi uvedena je i mogućnost podešavanja volana električnim putem.

Unutrašnjost je, kao i do sada, elegantna i luksuzna sa obiljem kvalitetnih materijala prijatnih na oko i dodir.
Nema previše detalja pa je na centralnoj konzoli svega nekoliko osnovnih tastera preko kojih se podešava ozvučenje i “klima”.
Sa leve strane ručice menjača je taster električne ručne kočnice a sa desne strane su prekidač za aktivaciju sistema za automatsko parkiranje i deaktivaciju start-stop sistema.

Definitivno se nećete zbuniti prilikom prvog kontakta sa Mondeom jer se svi prekidači intuitivno pronalaze i postavljeni su baš tamo gde ih očekujete.

Navigacija je podešena do mesta Loha, u srcu Andaluzije, gde se nalazi hotel. Ruta je namerno podešena tako da nas vodi kroz krivudave lokalne puteve sa ograničenjem brzine do 100 km/h.

To možda na prvi pogled ne deluje mnogo ali su pravci kratki a krivine oštre. Taman da se isproba novo ogibljenje za koje se ispostavilo da zaista smanjuje naginjanje karoserije a prilikom nagle promene pravca trenutno umiruje automobil.

Snažni turbo-dizel motor je prava mera za Mondeo i ne ostavlja ga bez snage čak ni na veoma strmim uzbrdicama.

Doduše, turbo-rupa je nešto izraženija na niskim obrtajima nego što smo očekivali ali je opšta uglađenost rada motora i usaglašenost sa kvačilom takva da vas mami na čestu promenu brzina.

Sve komande su meke a ručica menjača očekivano precizna.Nakon kratke pauze za kafu stižemo do hotela gde su nam domaćini iz Forda organizovali kratku prezentaciju o ključnim novinama na Mondeu.

Ugrađeni su svi mogući sistemi za pasivnu i aktivnu bezbednost koji polako postaju sastavni deo svakodnevnog života.
Za početak, tu su brojni radarski i ultrazvučni senzori koji uz pomoć kamera predviđaju sudar i automatski aktiviraju kočnice ukoliko vozač to sam ne učini.
Tu je i poseban sistem koji prepoznaje pešake i takođe automatski aktivira kočnice ukoliko vozač ne odreaguje nakon upozorenja.

Adaptivni tempomat nismo imali prilike da isprobamo s obzirom da nismo vozili u koloni ali je svakako veoma koristan deo opreme sa funkcijom da održava odstojanje od vozila ispred i po potrebi koči ili ubrzava do zadate brzine.

Posebne kamere se brinu za automatsko aktiviranje dugih svetala na farovima kad god je to moguće, sa istovremenom funkcijom prepoznavanja saobraćajnih znakova.

Ovo je posebno zgodno kada ste u nepoznatom okruženju i niste baš najbolje skoncentrisani na ograničenja brzine.

Ovaj sistem prepoznaje znakove o ograničenju brzine i zabrani preticanja. Ako znakova nema, koristi podatke iz navigacije o opštem ograničenju na datoj deonici puta.

Naravno, tu su i nezaobilazna glavna svetla u farovima sa LED tehnologijom koja podešavaju snop u zavisnosti od zaokrenutosti volana tako da prate krivine.

U Mondeo je ugrađen i sistem za automatsko parkiranje koji uz pomoć prednjih, zadnjih i bočnih parking senzora sam uparkirava auto, odnosno upravlja njime, dok vozač reguliše samo gas, kvačilo i kočnicu.
Uređaj istovremeno olakšava izlazak sa tesnih paralelnih parking mesta.

Ford Mondeo ima težak zadatak da se izbori sa, ne baš naivnom, konkurencijom pre svega nemačkih proizvođača.

Nezvanično smo saznali da je početak proizvodnje kasnio upravo zbog doterivanja kvaliteta i završne obrade kako bi sve bilo na najvišem mogućem nivou. U dostizanje najviših standarda smo se i lično uverili.

Novi Ford Mondeo će do kraja godine stići i u Srbiju, tako da ćemo uskoro biti u prilici da vam iz prve ruke prenesemo utiske sa dužeg testa čim prvi primerak stigne pod lupu članova naše redakcije.

Ford Mondeo je prvi auto u segmentu koji se nudi sa trocilindričnim motorom zapremine hiljadu kubika sa 125 KS.

Ovaj motor je već treći put zaredom osvojio međunarodnu titulu Motora godine.

Atmosferskih motora nema, tako da su tu još 1.5 i 2.0 turbo-benzinci sa 160, 203 i 240 “konja”, kao i dizelaši zapremine 1.6 i 2.0 litra sa 115, 150 i 180 KS.

Po prvi put, kupcima je na raspolaganju i hibrid koji u kombinaciji 2.0 litarskog benzinca i elektromotora postiže ukupno 187 “konja”.

Deklarisana potrošnja po gradu mu je svega 2,8 l/100 km, dok na otvorenom ide i do pet litara.

Do “stotke” ubrzava za 9,2 sekunde i postiže maksimalnih 187 km/h.

Vaspitne mere za mlade

Ford je prvi put u Mondeu uveo mogućnost programiranja ključa koji sada može da ima i vaspitnu funkciju.

MyKey tehnologija omogućava da blokira dolazne pozive na mobilnom telefonu, kao i da ograniči maksimalnu brzinu.

Isto tako, onemogućava deaktivaciju bezbednosnih sistema, ali i redukuje maksimalnu jačinu ozvučenja i ne dozvoljava uključivanje audio sistema ako putnici nisu vezani sigurnosnim pojasevima.

Vazdušni jastuk tamo gde ga ne očekujete

Spisak inovacija je toliko dug da smo neke morali da preskočimo. Ipak, jedna od najvažnijih je uvođenje vazdušnog jastuka u sigurnosnim pojasevima na zadnjem sedištu.

Njihova uloga je smanjenje broja povreda, posebno kod dece u slučaju sudara kada može doći do nagnječenja grudnog koša.

Kako bi se to izbeglo, konstruisani su specijalni sigurnosni pojasevi koji se pretvaraju u vazdušni jastuk velike površine čime se smanjuje sila koja deluje na grudni koš.

Tokom večernje prezentacije, inženjeri Forda su nam demonstrirali aktivaciju ovih specijalnih pojaseva koji se za sada ugrađuju samo u novi Mondeo.

Izvor : Auto Magazin

 

About Fordlover