Ford saradnja sa MIT i Stanford na kreiranju kola koja se sama voze

Stari san u kome su na putu realnost  automobili koji se sami voze, povezan je  sa Google i njihovim X Lab . Ali Ford je upravo najavio partnerstvo sa dve […]

Stari san u kome su na putu realnost  automobili koji se sami voze, povezan je  sa Google i njihovim X Lab . Ali Ford je upravo najavio partnerstvo sa dve akadmske školske ustanove čiji bi rezultat tzrebalo da bude konkurencija Google projektu.

Ford će biti partner sa MIT i Univerzitetom  Stanford gde je fokus na prevazilaženje nekih od izazova koji se odnose na dovođenje automobila koji se samo vozi i približi ga masama.

“Rad sa univerzitetskim partnerima kao što su MIT i Stanford omogućava nam da odgovore na neke od dugoročnih izazova automatizovane vožnje. Saradnja sa univerzitetskim partnerima kao što su MIT i Stanford omogućava nam da dobijemo odgovore na  specifične zahtevekod projekta  automatizovanu vožnje.” rekao je Paul Mascarenas, šef tehničkog odeljenja i potpredsednik Ford istraživanja i inovacija, u saopštenju .

Neki od Fordovih prvobitnim planova  za buduće samostalne vožnje automobila su otkrivena prošle godine na prezentaciji koja je istakao mogućnosti LIDAR (light detecting and ranging) Ford Fusion Hibrid istraživačkog vozila.

Deo “Blueprint for Mobility “, koji postavlja smernice za budućnost vožnje posle  2025, takođe uključen u ovaj projekat (vidi video dole).

YouTube Preview Image

Sistem automobila omogućava da skenira teren napred na 2,5 miliona puta u sekundi, sa dometom od 60 metara u svim pravcima, dajući vozilu 3D mapu puta napred u realnom vremenu. Koristeći ovaj sistem, auto ima mogućnost da proceni predstojeće teren po  iza drugih vozila i prepreka, što dovodi so  sigurnijeg ukupnog  iskustva.

Pored MIT i Stanford, Ford je već sarađivao sa Univerziteta u Mičigenu i State Farm u cilju olakšavanja  iste vrstu automatizovanog istraživanja vozila.
Međutim, partnerstvo sa MIT može biti posebno korisno za Forda.U 2012, MIT predstavio polu-autonomni sistem za vozača koji preuzima dužnosti vožnje od čoveka tokom putovanja ili za vreme opasne situacije.
Razvijen od strane MIT Robotic Mobiliti grupe i Odeljenja Mašinskog fakulteta, sistem koristi laserski daljinomer i kameru na ploči da mapiraju teren.

YouTube Preview Image
Integrisanje ovu vrstu istraživanja iz MIT bi mogao da pomogne i pojača dalekometne planove Fordu za automatsku vožnju automobila, kao i da preuzme primat od Google-a.

 

About Forddestiny