Ford: Kriza u evropskoj automobilskoj industriji dotakla dno

Na slici fabrika Ford u Turskoj Velika kriza u evropskoj automobilskoj industriji, koja je uzrokovala pad prodaje i primorala proizvođače da preuzmu velike gubitke i smanje proizvodnju, čini se da […]

Na slici fabrika Ford u Turskoj

Velika kriza u evropskoj automobilskoj industriji, koja je uzrokovala pad prodaje i primorala proizvođače da preuzmu velike gubitke i smanje proizvodnju, čini se da je dotakla dno, izjavio je danas izvršni direktor američkog Forda za Evropu, Stefen Odel.

“Pokazatelji nam govore da je tržište automobila u evrozoni prestalo da tone i da počinje da pokazuje znakove stabilnosti. Evropsko tržište bi trebalo da se naredne godine vrati na rast”, izjavio je Odel, a prenosi Frans pres.
On je rekao da, uprkos tome što je stopa nezaposlenosti u evrozoni od 12,2 odsto izuzetno visoka, pa čak i “bez presedana”, većina znakova ukazuje na oporavak, prenosi Tanjug.

Godišnji tempo prodaje automobila u Evropi trenutno iznosi 13,5 miliona jedinica, što je znatno ispod 18 miliona prodatih jedinica iz 2007. godine.

Ford je u Evropi izgubio 462 miliona dolara u prvom tromesečju, što je, međutim, neutralisano profitom od 2,4 milijarde dolara ostvarenim u Severnoj Americi.

Prema rečima Odela, Ford je postigao dogovore sa sindikatima o zatvaranju dva postrojenja u Britaniji i jednog u Belgiji, a očekuje se da će ove tri fabrike, koje čine oko 18 odsto Fordovog kapaciteta u evrozoni, biti zatvorene naredne godine.

U okviru programa restrukturisanja poslovanja, Ford će proizvesti naredni model “mondeo” u Valensiji, gde će, takođe, povećati proizvodnju kako bi zadovoljio tražnju za novim modelom “kuga”.

Ford je smanjio zalihe širom Evrope, iako je u proteklih nekoliko nedelja pustio u prodaju osam novih modela, fokusirajući se na maloprodaju i dobijajući više cene za pojedine modele, dodao je Odel.
U međuvremenu, Ford i njegovi partneri nalaze se u sred procesa otvaranja tri nove fabrike u Rusiji, gde je vlada omogućila subvencije potrošačima za kupovinu novih i jeftinih vozila, što su oblasti gde je Ford relativno jak.

About Fordlover