Fijesta baš po ukusu dama

auto-fiesta-MALANova “ford fijesta” sa jednolitarskim “ekobust” motorom osvojila je titulu “ženski automobil godine u svetu” za 2013. (Women”s orld Car of the Year), nakon što su članice žirija pohvalile njen “vrhunski izgled i osećaj”, kao i nisku potrošnju goriva, stavljajući je tako ispred finalista u užem izboru – “audi olrouda”, “rendž rovera” i “porše bokstera S”, saopštili su iz “Forda”.

Takođe, nova “fijesta” proglašena je i ženskim ekonomičnim automobilom godine u svetu za 2013. (Women”s orld Car of the Year Economy Car), na osnovu glasova panela sastavljenog od 18 žena automobilskih pisaca koji je o nagradi sudio na osnovu faktora koji uključuju bezbednost, vrednost za uloženi novac, estetski izgled, prostor za prtljag i sitnice, jednostavnost upotrebe automobila za prevoz deteta, jednostavnost u vožnji, boju, seksepil i uticaj na životnu sredinu.

Moderna, nova “fijesta” nudi smelu novu spoljašnjost, unutrašnjost optimizovanu za ergonomiju i komfor, kao i “Ford MyKey” – prvu tehnologiju u automobilskoj industriji koja omogućava roditeljima da podstaknu bezbedniju vožnju i ograniče izlaganje svojih tinejdžera riziku za volanom.

“Fordov” jednolitarski “ekobust” motor – međunarodni motor godine 2013. i 2012. – isporučuje 125 KS i proizvodi 99 g/km ugljen-dioskida. Kao deo linije, među vodećima u klasi, jedan je od sedam “fijestinih” pogonskih agregata, čija je emisija CO2 ispod 100 g/km.

– Nova “fijesta” je podigla “lestvicu” nudeći izražajniji izgled i bolju komunikacijsku povezanost, a uz to je ekonomičnija u potrošnji goriva i zabavnija za vožnju – kaže Barb Samardžić, potpredsednica za razvoj proizvoda u kompaniji “Ford Evropa”. – Brižljivim podešavanjima u skladu s potrebama svih naših klijenata, obezbedili smo da ovaj mali automobil sa dugačkom istorijom ima i veoma svetlu budućnost.

Novu “fijestu” je, s maksimalnih pet “zvezdica” za bezbednost, nagradila nezavisna organizacija za procenu bezbednosti vozila “Evro NCAP”. U ovom vozilu postoji mogućnost korišćenja sistema povezanosti u automobilu “Ford SYNC” s funkcijom pozivanja pomoći u hitnim slučajevima (Ford SYNC ith Emergency Assistance), kojom se posle nesreće direktno povezuju putnici u vozilu sa operatorima službi za hitne slučajeve. Sistem “aktiv siti stop” pomaže vozačima da izbegnu sudare pri malim brzinama.

DŽEPNA RAKETA

“Fijesta” izgleda vrhunski – kaže član žirija iz Velike Britanije Viktorija Mekmilan Bel. – To je, upareno s jednolitarskim “EcoBoost” motorom, dovelo do izuzetnih rezultata na polju ekonomičnosti i performansi koje nikada ranije nisu viđene, pa je ova veoma elegantna “džepna raketa sa zvonima” pobedila u svakoj kategoriji.

Izvor Novosti

About Fordlover