Električni Focus uskoro kod nas.

Focus Electric

Focus Electric

Ford je u svojoj fabrici u Nemačkoj započeo proizvodnju Focusa na električni pogon, čime je ovaj model postao prvi električni automobil američke kompanije koji će se proizvoditi u Evropi.

Elektromotor koji pogoni ovaj automobil razvija 145 ks i omogućava postizanje maksimalne brzine od 135 km/h. Sa poptuno napunjenim litijum-jonskim baterijama, električni Ford Focus u stanju je da prevali oko 160 km.

Poseban ugrađeni dodatak za punjenje omogućava da se baterije za 2-3 sata dopune toliko da je vozilo u stanju da pređe 100 km, dok je za njihovu potpunu dopunu neophodno 3-4 sata. Elektromotor koristi regenerativni sistem kočenja, pomoću kojeg je u stanju da prikupi i upotrebi 95 odsto kinetičke energije koja bi se inače izgubila tokom procesa kočenja automobila.

“Focus predstavlja prvi korak u ekspanziji Fordovih električnih putničkih vozila na evropsko tržište”, najavila je potpredsednica Forda za razvoj, Barb Samardžić (Barb Samardzich).

Električni Focus naći će se u prodaji u Evropi od jula 2013, a Ford za sada nije saopštio cenu ovog modela. Kompanija planira da 2014. godine predstavi na evropskom tržištu i modele C-MAX Energi Plug-In Hybrid i Mondeo Hybrid.

 

 

IZVOR: B92

About Forddestiny